Bebeklere Balık Yağı Verilir Mi?

Bebeklere Balık Yağı Verilir Mi?

Bebeklere Balık Yağı Verilir Mi?

Bebeklere balık yağı verilir mi? Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı bariyer oluşturmak, gün içinde devamlılık sağlayan işlere maksimum enerjiyle odaklanmak, mental sağlığı koruyarak daha iyi bir ruh haline kavuşmak ve gelişimi desteklemek için kaliteli beslenme düzenine ve içeriğine sahip olmak gereklidir. Her yaşta önemi çok büyük olan beslenme alışkanlıkları dâhilinde gün içinde karbonhidrat, protein, yağ gibi makro besinlerin yanında vitamin ve mineral çeşitlerine de öğünler içerisinde yer verilmelidir. Ancak her zaman tam anlamıyla tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan beslenme düzenleri oluşturulamayabilir. Böyle zamanlarda takviye edici gıdalardan yardım alınarak vücudun gelişimi desteklenebilir. Balık yağı da takviye edici gıdalar arasında öne çıkan ve insan vücudu tarafından üretilemeyen omega 3 yağ asitlerinin deposudur. Pek çok yaş grubunda kullanılan balık yağı formları bebeklerde de doktor tavsiyesiyle birlikte kullanılabilmektedir.
 

Balık Yağı Takviyesi Kaç Yaşında Verilir?

Bebeklerde balık yağı takviyesinin kullanımı genellikle doktor önerileri çevresinde düşünüldüğünde 1. yaştan itibaren gerçekleşmektedir. Bunun sebebi yeni doğanlarda balık yağı çeşitli besin alerjilerine sebep olabiliyor. Ancak düşük kilo ya da yavaş gelişim gösteren bebeklerde doktor kontrolüyle beraber 1 yaşından önce de balık yağı takviyesine başlanabiliyor. Balık yağı takviyesi kullanan bebek ve çocukların ateş, cilt döküntüsü, kusma ya da ishal gibi belirtileri göstermesinde ise alerjiden şüphe edilerek bir doktora gösterilmesi gerekiyor.
Bebeklerin 1 yaşına kadar olan döneminde özellikle emzirme hala devam ederken annenin balık yönünden zengin gıdalarla beslenmesi çocuğun da bu besin değerlerini tüketebilmesine neden oluyor. Sütten kesilen çocukların öğünlerinde ise sık sık balık çeşitlerine yer verilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü özellikle gelişim çok hızlı ve etkili bir şekilde sürdüğü bu dönemde çocuğun hem fiziksel hem de beyinsel gelişimi omega 3 ile desteklenebiliyor.
 

Bebeklerde Balık Yağının Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde d vitamini, omega 3 ve DHA barındıran balık yağları çeşitli balıkların dokularından yararlanılarak üretilmektedir. Bunun sebebi ise özellikle haftada 2-3 kez yer verilmesi gereken balık türlerinin yeterli düzeyde tüketilmemesi ya da kişilerin balığın kokusunu ya da tadını beğenmeyerek yemesini reddetmesinden kaynaklanır. Oysaki balık içeriğinde insan vücudundaki pek çok sistemin düzenli işleyebilmesi ve sağlığını arttırması için önemli bir kaynaktır. Peki, balık tüketimi yerine pratik ve kolay kullanıma sahip olan balık yağının özellikle bebeklerdeki faydaları nelerdir?


- Hiperaktivite bozuklukların tedavisine yardımcı olur,
- Kemik oluşumuna ve korunumuna destek vererek mineral dengesinin oluşmasına yardımcı olur,
- Motor hareketlerin gelişimini kolaylaştırarak öğrenme sürecini kısaltabilir,
- İltihaplanmaya bağlı oluşacak hastalıkların önlenmesinde etkili olabilir,
- Bebeklerin beyinsel gelişimini destekler ve nöron sağlığının korunmasına yardımcı olur,
- Göz sağlığının gelişimi ve korunumu için önemli bir besin takviyesidir,
- Kilo alma ya da verme gibi durumlarda ideal kiloya ulaşmayı destekler,
- Otizm riskinin azaltılmasında etkili olabilir,
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma oranlarını düşürür,
- Cilt sağlığını desteleyerek daha pürüzsüz ve yumuşak cilt oluşumuna yardımcı olur.

 

Bebeklere Balık Yağı Nasıl Verilmeli?

Balık yağı takviyesi çeşitleri şurup, tablet, kapsül ya da hap gibi çeşitli formlarda farklı kullanımlar için üretilebilmektedir. Besin takviyelerinin pek çok yararı bulunsa da asla kişisel karara göre kullanım formları ve sıklıkları belirlenmemelidir. Bu yüzden bebeklerde kullanılacak olan balık yağı formları da mutlaka bir hekime danışarak tercih edilmelidir. Çocuklarda çiğnenebilir formda olan jel tabletler kullanılabilirken bebeklerde farklı gıdalarla karıştırarak da kullanılabilen balık yağı şuruplar seçilebilmektedir.

 


DİĞER BLOG YAZILARI